Karkówka w occie balsamicznym

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 2 osób

Wyśmienita karkówka z grilla w occie balsamicznym z dodatkiem czosnku i mieszanki sosu sojowego z worcestershire oraz miodu z cukrem i cytryną. Można ją przyrządzić zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Wystarczy połączyć ze sobą składniki marynaty, odstawić na 2h, upiec i gotowe!

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki:
    2 duże kawałki karkówki (około 280g łącznie)
    pół szklanki octu balsamicznego
    pół szklanki sosu sojowego jasnego
    1 łyżka cukru brązowego
    2 łyżki sosu Worcestershire
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka w occie balsamicznym 1. Mięso myjemy i osuszamy. Następnie, solimy je i pieprzymy z obu stron. W miseczce przygtowujemy marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki: ocet balsamiczny, sos sojowy, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos worcestershire, miód, cukier, szczyptę pieprzu oraz ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Na dno naczynia, w którym marynowac się będzie mięso wlewamy 2-3 łyżki marynaty, układamy mięso i polewamy resztą marynaty. Marynujemy w lodówce min. 2h. Mięso pieczemy na grillu, aż się zrumieni bądź w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 220 stopni C około 15 minut.

Porady

Czas przygotowania: 10 min Czas marynowania: 2h Czas pieczenia: 15 min

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Marynata Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować