Wspaniałe soczyste mięsko wieprzowe bez udziwnień takie jak kiedyś robiła moja mama,do młodych ziemniaczków pasuje wyśmienicie!
50 min
Składniki:
60 dag karkówki bez kości
2 cebule dymki
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki masła
przyprawa pikantna do grilla
2 czubate łyżeczki mąki pszennej
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Karkówka w pieczeniowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy kroimy na 5 jednakowych plastrów oprószamy przyprawą do grilla z każdej strony odstawiamy na 5 minut.
2.Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy na dużym ogniu plastry z każdej strony.
3.W rondelku zagotowujemy 1/2 litra wody z liściem i zielem angielskim wrzucamy mięso,dodajemy posiekaną cebulę ze szczypiorem i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem do miękkości doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W między czasie na suchej patelni prażymy mąkę pszenną do momentu uzyskania złocistego koloru mieszając cały czas,zostawiamy do wystygnięcia.
Zimną mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i zagęszczamy sos,chwilę gotujemy i podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Komentarze