Karkówka w pieczeniowym sosie

5 (179 ocen)

  • 50 min

Wspaniałe soczyste mięsko wieprzowe bez udziwnień takie jak kiedyś robiła moja mama,do młodych ziemniaczków pasuje wyśmienicie!

  • 50 min

Składniki:

  • 60 dag karkówki bez kości
    2 cebule dymki
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżki masła
    przyprawa pikantna do grilla
    2 czubate łyżeczki mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Karkówka w pieczeniowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Karkówkę myjemy kroimy na 5 jednakowych plastrów oprószamy przyprawą do grilla z każdej strony odstawiamy na 5 minut.
  • obsmażamy 2. Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy na dużym ogniu plastry z każdej strony.
  • gotujemy 3. W rondelku zagotowujemy 1/2 litra wody z liściem i zielem angielskim wrzucamy mięso,dodajemy posiekaną cebulę ze szczypiorem i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem do miękkości doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    W między czasie na suchej patelni prażymy mąkę pszenną do momentu uzyskania złocistego koloru mieszając cały czas,zostawiamy do wystygnięcia.
    Zimną mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i zagęszczamy sos,chwilę gotujemy i podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować