Karkówka w śmietanie

4.46 (147 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Miękka i aromatyczna.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - karkówka: 1 kilogram
    - śmietana kwaśna 18% 400 g: 1 opakowanie
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa: 2 łyżki
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - nasiona kolendry: 1 łyżeczka
    - nasiona gorczycy: 1 łyżeczka
    - musztarda: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.46 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka pieczona w śmietanie 1. - Karkówkę pokroić w plastry - ok. 6-8 plastrów wychodzi.
    - Naczynie do zapiekania posmarować olejem, ułożyć plastry mięsa tak aby częściowo zachodziły za siebie.
    - Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
    - Nasiona kolendry i gorczycy utrzeć w moździeżu lub zmiksować.
  • 2. - Śmietanę wymieszać z przyprawami, usmażoną cebulką, musztardą, doprawić solą i pieprzem.
    - Zaląć śmietaną mięso, podważając każdy płat aby wszędzie dostała się śmietana z przyprawami.
    - Zapiekać w nagrzanym piekarniku do do 180 st.C przez 40 minut.
    - Podawać z frytkami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować