Karkówka w sosie grzybowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy.Umyte i osuszone kotlety nacieramy solą,pieprzem i ostrą papryką,odstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie podsmażamy doprawione kotlety na smalcu z obydwu stron,przekładamy je do garnka i zalewamy gorącą wodą,wrzucamy wcześniej namoczone grzyby i gotujemy.Gdy grzyby i mięso będzie już miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,gotujemy jeszcze chwilę aż cebula zmięknie.
Do śmietany dolewamy trochę sosu z grzybów,dobrze mieszamy,żeby nie było grudek i wlewamy do mięsa,mieszamy.Całość jest już gotowa.
Porady
Suszone grzyby można zastąpić świeżymi,albo pieczarkami.
Sos wedle uznania można jeszcze doprawić.
Komentarze