Karkówka w sosie grzybowo-śmietanowym

4.5 (175 ocen)

Dzięki temu,że w daniu tym występują grzyby,świetnie nadaje się ono na świąteczny obiad,a to już niedługo ...

Składniki:

  • 5 kotletów z karkówki
    1 cebula
    1 garść suszonych grzybów
    4 łyżki śmietany 12%
    sól
    pieprz
    ostra czerwona papryka
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sosy

Karkówka w sosie grzybowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy.Umyte i osuszone kotlety nacieramy solą,pieprzem i ostrą papryką,odstawiamy na godzinę do lodówki.
    Następnie podsmażamy doprawione kotlety na smalcu z obydwu stron,przekładamy je do garnka i zalewamy gorącą wodą,wrzucamy wcześniej namoczone grzyby i gotujemy.Gdy grzyby i mięso będzie już miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,gotujemy jeszcze chwilę aż cebula zmięknie.
    Do śmietany dolewamy trochę sosu z grzybów,dobrze mieszamy,żeby nie było grudek i wlewamy do mięsa,mieszamy.Całość jest już gotowa.

Porady

Suszone grzyby można zastąpić świeżymi,albo pieczarkami. Sos wedle uznania można jeszcze doprawić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować