PRZEPIS DOSTAŁAM OD SZWAGIERKI, TO JEST JEDNO Z MOICH ULUBIONYCH DAŃ
30 min
Składniki:
1 KG KARKÓWKI
3 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI CEBULE
50 – 70 DAG PIECZAREK
1 SOS PIECZARKOWY (NAJLEPIEJ WINIARY)
1 SZKL WODY
150 ML ŚMIETANKI 30%
SÓL, PIEPRZ, EWENTUALNIE MAGII DO SMAKU
Karkówka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KARKÓWKĘ POKROIĆ W PLASTRY OK. 1 CM GRUBOŚCI, NATRZEĆ SOLĄ, PIEPRZEM I WSTAWIĆ NA NOC DO LODÓWKI.
CEBULĘ POKROIĆ W PLASTRY, A PIECZARKI W POŁÓWKI.
KARKÓWKĘ, CEBULĘ I PIECZARKI UKŁADAĆW NACZNIU ŻAROODPORNYM (OK. 5 LITROWYM) WARSTWAMI NA STOJĄCO.
ROZROBIĆ SOS GRZYBOWY W 1 SZKL WODY I POLAĆ PRZYGOTOWANE MIĘSO W NACZYNIU.
PIEC W PIEKARNIKU W TEMP. 180 STOPNI C, PRZEZ 1H 40 MIN.
PO UPIECZENIU WLAĆ SMIETANĘ 30% I WSZYSTKO WYMIESZAĆ. DO SMAKU MOŻNA DOPRAWIĆ MAGII.
Komentarze