Karkówka w winnej marynacie

4.5 (164 ocen)

  • 3 godz.

Skruszałe pod wpływem marynaty mięso jest delikatne i aromatyczne......

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5-2 kg karkówki
    Marynata:
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    1/2 szklanki octu winnego
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    8 ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 goździki
    skórka z połówki cytryny
    2 cebule
    1/2 łyżeczki mielonego jałowca
    sól morska do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka w winnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso w całym kawałku myję osuszam ręcznikiem papierowym,solę na całości. Marynata: Do rondla wlewam wino czerwone oraz ocet winy dodaję utarte przyprawy w moździerzu-ziele,pieprz liść laurowy rozdrabniam,dodaję posiekana drobno skórkę cytrynową i podgrzewam dosyć dobrze marynatę ale nie gotuję!
  • 2. Cebulę obieram kroję w pół krążki,obkładam nią mięso wkładam całość do woreczka do pieczenia,wlewam chłodną marynatę zawiązuję woreczek aby nic nie wypłynęło wkładam do naczynia i tak zamarynowane mięso zostawiam na 2 dni w lodówce od czasu przekręcając aby mięso dobrze naszło marynatą.
  • 3. Po 2 dniach marynatę wylewam a mięso wyciągam z woreczka układam w naczyniu,wsadzam do piekarnika i piekę w temp 180*c około 1,5-2 godziny.W trakcie pieczenia polewam powstałym sosem wierzch mięsa. Podaję na zimno jako wędlina do chlebka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować