Karkówka z miodem

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie to moja pasja. Najbardziej fascynują mnie nowości kulinarne. Lubię się dzielić swoimi spostrzeżeniami i przepisami ze znajomymi.

Składniki:

  • ● 2 kg karkówki lub żeberek
    ● 5-7 cebul
    ● 1,5 op. przyprawy do żeberek z miodem
    ● mały słoik łagodnego keczupu
    ● mały słoik przecieru pomidorowego
    ● 1 łyżeczka naturalnego miodu
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem.
    Dzielimy na porcje i posypujemy
    przyprawą do żeberek.
  • 2. Cebule kroimy w niezbyt
    drobną kostkę. W brytfannie
    układamy warstwowo: 1/3 pokrojonej
    cebuli, połowę mięsa,
    1/3 cebuli, keczup (tyle, by
    przykryć cebulę), pozostałe
    mięso i resztę cebuli.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do
    temperatury ok. 180 °C i wstawiamy
    przykrytą brytfannę
    z karkówką. Po godzinie do
    mięsa dodajemy przecier pomidorowy
    wymieszany z miodem
    i lekko oprószamy solą.
    Pieczemy kolejną godzinę, aż
    mięso będzie miękkie. Jeśli
    chcemy uzyskać więcej sosu
    z pieczenia, karkówkę podlewamy
    wodą.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Mięso oprószone przyprawą warto włożyć na kilka godzin do lodówki. ● Natarte przyprawą plastry mięsa można najpierw krótko obsmażyć, a później zapiec z cebulą i przyprawami do miękkości. Skróci to czas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować