Karkówka z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę opłukać, osuszyć, rozciąć w połowie ale nie docinać do końca. Posypać solą i pieprzem. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie a następnie odcisnąć. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać bułkę, cebulę, czosnek, jajko i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze razem wymieszać. Na rozłożoną karkówkę wyłożyć równomiernie masę z mięsa mielonego. Na mielone rozłożyć grzyby leśne. Zwinąć jak roladę. Związać sznurkiem lub spiąć szpilkami do rolad. Mięso włożyć w rękaw do pieczenia. Zamknąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 20 minut w 180 st C. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Komentarze