Karkówka z kapustą i sosem słodko-kwaśnym

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Karkówka z kapustą i sosem słodko-kwaśnym zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie.Krucha,soczysta rozpływa się w ustach.Idealna na rodzinny obiad.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 kg schabu karkowego
    1/2 główki kapusty włoskiej
    1 sos słodko – kwaśny (użyłam sosu według tego przepisu-klik)
    6 pieczarek
    1 cebula
    1 szkl. wywaru z rosołu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    olej
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z kapustą i sosem słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy i kroimy.
    Na głęboką patelnię wlewamy wywar i dodajemy kapustę.
    Dusimy pod przykryciem do miękkości.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Szklimy na oleju pod koniec dodając obierane, umyte i pokroimy w paski pieczarki.
    Dodajemy je do kapusty i mieszamy.
    Karkówkę myjemy osuszamy, kroimy w plastry.
    Lekko rozbijamy.
    Oprószamy przyprawami.
    Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
    Po tym czasie obsmażamy na gorącym oleju z dwóch stron.
    Do naczynia żaroodpornego/lub innej formy z przykryciem przekładamy połowę
    farszu z kapusty układamy na nim karkówkę i przykrywamy drugą częścią kapusty.
    Wierzch polewamy sosem wymieszanym z koncentratem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 1 godzinę.
    Podajemy na ciepło.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować