Karkówka z pieczarkami w sosie z keczupem i chrzanem

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    przyprawa do karkówki

    1 - 2 cebule
    1/2 kg pieczarek

    Sos:
    1 szklanka keczupu
    1 1/2 łyżki chrzanu
    1 1/2 szklanki wody
    pieprz
    papryka słodka
    zioła prowansalskie

    Panierka:
    2 jajka
    mąka
    bułka tarta

    Dodatkowo:
    olej do smażenia kotletów

Karkówka z pieczarkami w sosie z keczupem i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 - 1 1/2 cm. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Odstawiamy do lodówki na około 1 godz. Panierujemy w mące, następnie w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju i odsączamy na papierowym ręczniku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pieczarkami pokrojonymi w plasterki i cebulą pokrojoną w piórka.
  • 2. Sos:
    W garnku mieszamy wszystkie składniki na zalewę doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu i zalewamy nim mięso.
  • 3. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 1 1/2 - 2 godz. w temp. 180*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy