Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Karkówka duszona w piwie ma ciekawy smak,mięso jest mięciutkie i soczyste.Polecam:)

Składniki:

  • 800 g karkówki w kawałku
    1 cebula
    3 listki laurowe
    1 łyżka octu winnego
    2 szklanki ulubionego,jasnego piwa
    sól,pieprz
    suszona papryka
    suszony lubczyk
    suszony rozmaryn
    kucharek
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki śmietany

    350 g większych pieczarek

    pół główki białej kapusty
    1 cebula
    pieprz cytrynowy
    sól
    2 listki laurowe
    cząber
    2 łyżki śmietany kremówki
    zmielone nasiona kolędry
    sok z cytryny
    drobniutko posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka w piwie 1. Karkówkę kroimy w plastry,nacieramy przyprawami(solą,pieprzem,lubczykiem,papryką,rozmarynem).Na patelni rozgrzewamy oliwę,na rozgrzaną oliwę wrzucamy plastry karkówki i zrumieniamy z dwóch stron,potem odkładamy do innego na czynia.Na ten sam tłuszcz na którym zrumieniana była karkówka,wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i listki laurowe,gdy cebula się zeszkli wrzucamy ponownie mięso i wszystko zalewamy piwem.Zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem mięso żeby się dusiło.
  • z pieczarkami 2. W czasie ,gdy mięso się dusi na małym ogniu, czyścimy i płuczemy pieczarki,przekrajamy je na 4 części i wrzucamy do duszącego się w piwie mięsa.Patelnię przykrywamy pokrywką i zostawiamy do dalszego duszenia.
  • kapusta 3. Kapuste drobno szatkujemy lub kroimy nożem.Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.Gotujemy ok.10 min. Odcedzamy.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy listki laurowe oraz pokrojoną w paski cebulę.Gdy cebula się zeszkli i zrumieni dodajemy kapustę oraz przyprawy.Smażymy chwilę,na końcu dodajemy śmietanę,natkę i doprawiamy sokiem z cytryny. W razie konieczności doprawiamy do smaku Kucharkiem..
  • karkówka w piwnym sosie 4. Gdy karkówka będzie miękka,odlewmy niewielką część sosu piwnego i dodajemy do niego śmietanę.Mieszamy i wlewamy ponownie wszystko do całośći.W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku.
  • Karkówka z kpustą i pieczarkami 5. Podajemy z kapustą i ziemniakami lub kluskami,np.śląskimi.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Karkówka Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować