Tak przygotowaną karkówkę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Jest szybka w przygotowaniu, soczysta i aromatyczna!! Polecam wszystkim lubiącym aromat suszonych grzybów i lubiących treściwe dania!
Składniki:
Składniki:
• 0,5 kg karkówki,
• 1 cebula lub dwie mniejsze,
• Garść suszonych grzybów,
• Gałązka lubczyku,
• 2-3 liście laurowe,
• Sól do smaku,
• 3 gałązki natki pietruszki,
• 1 gałązka rozmarynu,
• Ostra papryka,
• Pieprz do smaku,
• 3-4 łyżki oleju z pestek winogron do marynaty,
• Około 2 szklanki wody,
• Olej do smażenia
Karkówka z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowaną dzielimy na plastry o grubości około 1 -1,5cm. Pokrojoną karkówkę przekładamy do miski lub garnka i dodajemy do niej przyprawy- sól, pieprz, paprykę, pokrojony lubczyki, rozmaryn, pietruszkę, liście laurowe. Następnie wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy do chłodu na około 5-6 godzin.
2.Grzyby przekładamy do garnka i zalewamy letnią wodą.
3.Gotowe mięso przekładamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy do zrumienienia.
Między czasie cebulę kroimy w plasterki. Tak przygotowaną dodajemy do mięsa. Smażymy całość około 5 minut. Po tym czasie do karkówki dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły.
Całość przykrywamy i dusimy do miękkości. Gotowe mięso powinno być miękkie, a sos powinien się zagęścić.
Komentarze