Karkówka z ziołową marynatą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób

Bardzo pyszne i aromatyczne mięsko jest idealnym dodatkiem do ziemniaczków

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1 szklanka ubitych listków bazylii
    1 szklanka listków pietruszki
    1 gałązka lubczyku
    2 łyżki czosnku w aromatyzowanym oleju z ziołami
    2-3 łyżki oleju z czosnku
    1 szczypta chili
    sól morska
    pieprz ziołowy
    2 jajka
    mąka
    olej do smażenia

Karkówka z ziołową marynatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę umyć i osuszyć, następnie podzielić na kotlety i rozbić tłuczkiem
  • karkówka w ziołowej marynacie 2. Wszystkie zioła razem z czosnkiem i olejem zmiksować oraz doprawić solą morską oraz chili. Kotlety posypać delikatnie zwykła solą i pieprzem, następnie każdy kotlet posmarować ziołową marynata i zostawić na 2-3 godziny w lodówce.
  • karkówka w ziołowej marynacie 3. Jajka ubić z odrobiną wody i szczyptą soli, schłodzone kotlety obtoczyć w mące, jajku i jeszcze raz w mące, trzeba to robić bardzo ostrożnie, aby zielona warstwa nie odpadła z mięsa.
  • 4. Obtoczone kotlety smażymy w gorącym oleju na wolnym ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy