Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze karkówkę na ok 2 godziny.
Kapustę przepłukać, gdyby byla zbyt kwaśna to zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać olejem, dodać przysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić do smaku w razie potrzeby
Kapustę przełożyć do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego.
Karczek przysmażyć z obu stron na patelni i włożyć do kapusty razem z tłuszczem w którym się smażył , wlać też resztę marynaty w której mięso się marynowało.
Tak przygotowany garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika , ustawić temp 220 st .
Kiedy piekarnik się nagrzeje do tej temperatury , wtedy zmniejszyć do 200 i piec 15 min pod przykryciem i 15 min bez przykrycia.
Podawać z ziemniakami.
Komentarze