Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim

4.51 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

dobry mięsny obiad

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3-4 plastry karczku
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka miodu
    1 łyżka oliwy
    szczypta hyzopu
    szczypta mięty
    majeranek
    tłuszcz do smażenia
    1 kg kapusty kiszonej
    2 cebule
    1 marchewka
    1 łyżka suszonych grzybów utartych na proszek
    listek laurowy
    ziele angielskie

    na zasmażkę;
    łyżka smalcu
    łyżka mąki


Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze karkówkę na ok 2 godziny.
    Kapustę przepłukać, gdyby byla zbyt kwaśna to zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać olejem, dodać przysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić do smaku w razie potrzeby
    Kapustę przełożyć do garnka rzymskiego lub innego naczynia żaroodpornego.
    Karczek przysmażyć z obu stron na patelni i włożyć do kapusty razem z tłuszczem w którym się smażył , wlać też resztę marynaty w której mięso się marynowało.
    Tak przygotowany garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika , ustawić temp 220 st .
    Kiedy piekarnik się nagrzeje do tej temperatury , wtedy zmniejszyć do 200 i piec 15 min pod przykryciem i 15 min bez przykrycia.
    Podawać z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować