Karkówka zapiekana z kapustą i ziemniakami

5 (175 ocen)

Aromatyczna ziemniaczana zapiekanka z aromatycznie doprawionym mięsem i kapustą. Danie jednogarnkowe, idealnie na obiad w ciagu tygodnia.

Składniki:

  • 500g karkówki
    pół główki kapusty białej
    6-7 średniej wielkości ziemniaków
    200ml śmietany 30%
    50g sera żółtego
    przyprawa gyros
    sól, pieprz
    oregano
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gyros Zapiekanki

Karkówka zapiekana z kapustą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę oczyścić i pokroić w dość cienkie plastry a następnie w poprzek, na mniejsze kawałki. Opruszyć 2 łyżkami przyprawy gyros i dobrze wetrzeć przyprawę w mięso. Marynować min 30 min lub najlepiej całą noc w lodówce
  • Karkówka zapiekana z kapustą i ziemniakami 2. Ziemniaki obrać i pokoić w grubą kostkę. Gotować około 10 min, odcedzić i zostawić do przestygniecia.
  • Karkówka zapiekana z kapustą i ziemniakami 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić zamarynowaną karkówkę i smażyc mięso do zrumienienia z obu stron.
  • 4. W czasie kiedy karkówka smaży się na patelni, poszatkować kapustę na drobne nitki.
  • Karkówka zapiekana z kapustą i ziemniakami 5. Usmażone mięso zdjąć z patelni, odsaczyć z nadmiaru tłuszczu. Na ta sama patelnię wrzucić poszatkowaną kapustę i wymieszać deliaktnie z pozostawionym po smażeniu karkówki tłuszczem. Dusić kapustę pod przykryciem około 10 min aż zmięknie.
  • Karkówka zapiekana z kapustą i ziemniakami 6. Gdy kapusta zmieknie dodać połowę śmietany, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i dusic jeszcze 5 min. Pod koniec duszenia dodać usmażone mięso i całośc starannie wymieszać.
  • Karkówka zapiekana z kapustą i ziemniakami 7. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie ziemniaki. Na ziemniakach równa warstwą rozłożyć kapustę z karkówką i przypruszyć oregano.
  • Karkówka zapiekana z kapustą i ziemniakami 8. Zapiekankę posypać startym zółtym serem. Pozostałą śmietanę wymieszac ze szczypta soli i pieprzu i wylać na zapiekankę. Piec około 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż ser sie dobrze zapiecze a mięso bedzie miekkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Karkówka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować