Karkówka zapiekana z kapustą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę oczyścić i pokroić w dość cienkie plastry a następnie w poprzek, na mniejsze kawałki. Opruszyć 2 łyżkami przyprawy gyros i dobrze wetrzeć przyprawę w mięso. Marynować min 30 min lub najlepiej całą noc w lodówce
2.Ziemniaki obrać i pokoić w grubą kostkę. Gotować około 10 min, odcedzić i zostawić do przestygniecia.
3.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić zamarynowaną karkówkę i smażyc mięso do zrumienienia z obu stron.
4.W czasie kiedy karkówka smaży się na patelni, poszatkować kapustę na drobne nitki.
5.Usmażone mięso zdjąć z patelni, odsaczyć z nadmiaru tłuszczu. Na ta sama patelnię wrzucić poszatkowaną kapustę i wymieszać deliaktnie z pozostawionym po smażeniu karkówki tłuszczem. Dusić kapustę pod przykryciem około 10 min aż zmięknie.
6.Gdy kapusta zmieknie dodać połowę śmietany, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i dusic jeszcze 5 min. Pod koniec duszenia dodać usmażone mięso i całośc starannie wymieszać.
7.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie ziemniaki. Na ziemniakach równa warstwą rozłożyć kapustę z karkówką i przypruszyć oregano.
8.Zapiekankę posypać startym zółtym serem. Pozostałą śmietanę wymieszac ze szczypta soli i pieprzu i wylać na zapiekankę. Piec około 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż ser sie dobrze zapiecze a mięso bedzie miekkie.
Komentarze