Karkówka zapiekana ze słodką kapustą

4.42 (185 ocen)

  • 60 min

Idealna zapiekanka mięsna. Mieso soczyste i miekkie.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g karkówki bez kości
    1 mała główka kapusty
    250 g pieczarek
    1 liść laurowy
    3 ziela angielskie
    1 cebula
    sól
    pieprz
    kmin rzymski
    słodka papryka
    2 łyżki smalcu
Wystaw ocenę:

4.42 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Karkówka zapiekana ze słodką kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski, sól, pieprz, paprykę słodką. Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.
    Karkówkę pokroić na plastry o grubości 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na smalcu z dwóch stron na rumiany kolor.
    Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a następnie przełożyć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a następnie wlać na mięso.
    Pieczarki pokroić w plastry i wymieszać z resztą kapusty po czym wyłożyć na mięso. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
    Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut.

Porady

Całość podałam z ziemniakami puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Karkówka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować