Karkówka pieczona z warzywami

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 3 osób

Karkówka przygotowana tym sposobem to propozycja na niecodzienny obiad. Możemy również pokroić ją w cienkie plasterki i podawać do chleba.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • ok. 600 g karkówki bez kości
    2 marchewki
    2 cebule
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki płynnego miodu
    1/2 szkl bulionu warzywnego
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    przyprawa Bosforska
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Zostawiamy na około 10 minut w chłodnym miejscu.
  • 2. Do dużego garnka wlewamy olej. Na rozgrzanym obsmażamy karkówkę na rumiano, często obracając. Wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem. Marchewki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Dusimy do miękkości.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na 6 minut. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim karkówkę.
  • 4. Cebulę kroimy w plastry lub kostkę. Podsmażamy na oleju. Sos spod pieczeni dodajemy do cebuli. Całość gotujemy, doprawiamy do smaku przyprawą bosforską, pierzem i blendujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

4.48 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Karkówka pieczona z warzywami

To może cię zainteresować