Karkówka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso nacieramy solą i pieprzem. Zostawiamy na około 10 minut w chłodnym miejscu.
2.Do dużego garnka wlewamy olej. Na rozgrzanym obsmażamy karkówkę na rumiano, często obracając. Wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem. Marchewki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Dusimy do miękkości.
3.Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na 6 minut. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim karkówkę.
4.Cebulę kroimy w plastry lub kostkę. Podsmażamy na oleju. Sos spod pieczeni dodajemy do cebuli. Całość gotujemy, doprawiamy do smaku przyprawą bosforską, pierzem i blendujemy.
Komentarze