Karkówka duszona w sosie

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tak przyrządzone mięso po prostu rozpływa się w ustach. Idealnym dodatkiem jest czubryca biała

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 800 g karkówki wieprzowej
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    olej
    mąka
    1 łyżka czubrycy białej
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    500 ml bulionu wołowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na 2 cm kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Następnie mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
    W rondlu szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (smażymy chwilę, tak by się nie przypalił), zalewamy bulionem. Mięso przekładamy do rondla, wsypujemy czubrycę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy na małym płomieniu 50-60 min. Sos możemy zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie (1 łyżeczka mąki) lub zredukować poprzez odparowanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować