Karkówka na winie z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty wkładamy do miski i łączymy ze sobą. następnie obtaczamy w marynacie mięso i nacieramy. Zostawiamy na 20 minut mięso w marynacie. następnie wlewamy połowę wina i dodajemy lubczyk.
2.Pozostawiamy mięso w winie najlepiej na całą noc.
3.następnie całość przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na mocnym ogniu z każdej strony przez 20 minut tak aby mięso mocno się zrumieniło. Dolej 1 szklankę ciepłej wody.
4.Następnie zmniejszamy smażymy na małym ogniu podlewając resztą wina i od czasu do czasu wodą,aby wytworzył się sos. Smażyłam swoją karkówkę około 1,5 godziny pod przykryciem.
5.Po wyjęciu mięsa, przecedź sos,aby był gładki. Podgrzej sos i wlej do niego śmietanę z mąką. Energicznie wymieszaj.
Porady
Uwielbiam smażoną karkówkę podawać z ciemnym sosem i pyzami.
Komentarze