Karkowka na kapuscie kiszonej , pod pierzynka cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jezeli kapusta jest bardzo kwasna ,nalezy ja oplukac krotko obgotowac. Jezeli jest w sam raz ,to wkladamy ja do garnka ,podlewamy polowa szklanki wody i krotko dusimy . Dodajemy do kapusty lyzeczke koncetratu pomidorowego ,pol lyzeczki cukru ,ziele angielskie ,pieprz ,listek laurowy ,mieszamy ,przykrywamy i wylaczamy palnik ,kapuste tak zostawiamy.
2.Nastepnie kroimy karkowke w wieksza kostke ,obtaczamy w mace wymieszanej z papryka ostra (okolo pol lyzeczki papryki na 4 lyzki maki) ,i smazymy na mocno rozgrzanym tluszczu . Smazymy do momentu obsmazenia kawalkow karkowki na zloty kolor z kazdej strony ,dopiero wtedy doprawiam sola i pieprzem ,mieszamy i przekladamy karkoke do garnka z kapusta . Przykrywamy .
3.Na tej smaej patelni ,dodajemy troche tluszczu i podduszamy pieczarki pokrojone w plasterki . Doprawiamy sol i pieprzem i przekladamy pieczarki na karkowke.
4.Na tej samej patelni dodajemy troche tluszczu i dusimy cebule pokrojona w krazki ,doprawiamy slodka papryka i wykladamy na pieczarki i karkowke.
5.Garnek z pokrywka wstatwiamy do piekarnika ,nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez okolo 70 min. . Przez pierwsze 20 minut mozna piec z termoobiegiem.
Komentarze