Karkówka na parze w kiszonym kapeluszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, osuszyć i przyprawić pieprzem syczuańskim, czosnkiem.
(pieprz kupiłam w Lidlu - ale można użyć innych przypraw, co kto lubi).
Ułożyć w garnku do gotowania na parze, gotować na małym ogniu do miękkości.
2.Pieczarki umyć, pokroić i dodać szczyptę soli, dusić na 2 łyżkach oleju.
4.Kaszę ugotować w 2 szklankach wody, doprawić szczytą soli.
Pieczarki podzielić na 2 części, jedną zostawić, drugą zblendować na sos, doprawić sosem sojowym.
5.Wyłożyć na talerz kolejno: kaszę, na to karkówkę i na wierzch surówkę z kiszonej kapusty. Ozdobić wokół pieczarkami, polać sosem pieczarkowym.
Komentarze