Karkówka pieczona

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Marynowanie mięsa sprawia, ze jest ono bardziej aromatyczne, delikatne i rozpływa się w ustach. Tak przygotowaną karkówkę można upiec w piekarniku lub na grillu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Marynata:

    4 łyżki oleju
    2 łyżki keczupu pikantnego
    łyżka sosu sojowego
    2 ząbki czosnku

    Ponadto:

    ok 500g karkówki
    cebula
    kilka ziarenek ziela ang i jałowca
    kilka liści laurowych
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    łyżka przyprawy do wieprzowiny
    łyżeczka papryki słodkiej
    1/4 łyżeczki papryki ostrej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w 1,5 cm plastry. Lekko rozbić pięścią. W większej misce dokładnie wymieszać olej, keczup, zmiażdżony czosnek i sos sojowy na marynatę. Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawami i obtoczyć dokładnie w marynacie. Dodać liście laurowe, ziele ang i jałowiec. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać grubo pokrojoną cebulę, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 st. i piec jeszcze ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Marynata Mięso Przyprawy Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować