Marynowanie mięsa sprawia, ze jest ono bardziej aromatyczne, delikatne i rozpływa się w ustach. Tak przygotowaną karkówkę można upiec w piekarniku lub na grillu.
ok 500g karkówki
cebula
kilka ziarenek ziela ang i jałowca
kilka liści laurowych
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka przyprawy do wieprzowiny
łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
Karkówka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w 1,5 cm plastry. Lekko rozbić pięścią. W większej misce dokładnie wymieszać olej, keczup, zmiażdżony czosnek i sos sojowy na marynatę. Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawami i obtoczyć dokładnie w marynacie. Dodać liście laurowe, ziele ang i jałowiec. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać grubo pokrojoną cebulę, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 st. i piec jeszcze ok 30 minut.
Komentarze