Karkówka pieczona

0 (0 ocen)

Pyszna, soczysta karkówka marynowana w miodzie i przyprawach.

Składniki:

  • - 1,2 kg karkówki
    *Marynata:
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki płynnego miodu
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 4 łyżeczki różowego pieprzu (w całości)
    - 2 łyżeczki zielonego pieprzu (w całości)
    - pół łyżeczki czarnego pieprzu
    - pół łyżeczki chili
    - 1,5 łyżeczki tymianku
    - 1 łyżeczka rozmarynu
    *Dodatkowo:
    - 100 ml wody
    - 50 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę - Czosnek delikatnie rozgnieść i pokroić w cienkie plasterki. Różowy i zielony pieprz rozdrobnić w moździerzu lub za pomocą tłuczka (pieprz ma być dość gruby). Wymieszać suche składniki marynaty, dodać olej i miód i dokładnie połączyć.
    Mięso umyć i osuszyć, nasmarować marynatą i masować przez 10 minut. Następnie owinąć mięso ciasno folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2-3 dni. Po upływie tego czasu mięso wyjąć z folii i ponownie wymasować. Ułożyć karkówkę w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą i olejem i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 80-90 minut. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas podlewać powstałym sosem. Gotowe należy odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło i nie puściło soków przy krojeniu. Gorące jest idealne do obiadu, na zimno świetnie smakuje z chrzanem lub ćwikłą na kanapkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować