Karkówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki

4.49 (186 ocen)

Czekając na sezon grillowy, możemy przygotować karkówkę w piekarniku. Jest równie smaczna.

Składniki:

  • 500g karkówki
    500g pieczarek
    2 średniej wielkości cebule
    przyprawa do karkówki

    500g ziemniaków
    sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
    olej

    Zalewa:
    1 szklanka wody
    5 łyżek octu, ja użyłam balsamicznego
    2 łyżeczki cukru
    5 łyżek sosu sojowego
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy je jak na kotlety i przecinamy na pół. Obsypujemy przyprawami.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki preferowanej wielkości.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  • 4. Przygotowujemy zalewę mieszając ze sobą wszystkie składniki.
    5.
  • 5. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, które polewamy kilkoma łyżkami zalewy. Następnie wykładamy cebulę i pieczarki. Całość zalewamy pozostałą zalewą. Naczynie stawiamy na blaszce z piekarnika.
  • 6. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy 2 łyżki oleju, po szczypcie soli, pieprzu, papryki i czosnku. Mieszamy. Wykładamy na blaszkę obok naczynia żaroodpornego.
  • 7. Pieczemy około 1 godzinę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, spróbujcie też innych pomysłów na karkówkę. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować