Karkówka pieczona w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy karkówkę , która musi poleżeć w marynacie całą noc/dzień. Karkówkę posypujemy solą, pieprzem, smarujemy wyciśniętym czosnkiem, następnie posypujemy majerankiem i kminkiem. Na koniec skrapiamy karkówkę sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso przechowujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce dzień/noc.
2.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Do naczynia z karkówką wlewamy trochę wody
( nie dodaję do pieczenia karkówki tłuszczu bo samo mięso jest tłuste). Do naczynia z mięsem dodajemy jeszcze 2/3 liście laurowe, przykrywamy i pieczemy w piekarniku 1/2 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki cebule, przykrywamy i pieczemy jeszcze około godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i tak pieczemy aby mięso lekko się zrumieniło.
3.Karkówkę wyjmujemy i studzimy bo lepiej się kroi jak jest chłodna.
Przygotowujemy sos. Na patelnię przelewamy cały wywar, który wytworzył się podczas pieczenia karkówki, dodajemy czerwone wino i gotujemy aż wyparuje alkohol i sos się zredukuje. Na koniec doprawiamy sosem sojowym, ewentualnie solą, pieprzem i chwilkę gotujemy. Na koniec sos przecedzamy przez sitko aby był czysty. Karkówkę kroimy na kawałki -ja podałam tak przygotowaną karkówkę z kaszą jęczmienną.
Komentarze