Karkówka pieczona z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę myjemy ,osuszamy i posypujemy solą, pieprzem, smarujemy wyciśniętym czosnkiem, następnie posypujemy majerankiem i kminkiem.
Następnie skrapiamy karkówkę sokiem z cytryny i nacieramy olejem .
Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia z pokrywką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Karkówkę wkładamy do brytfanki i wlewamy trochę wody. Do naczynia z mięsem dodajemy jeszcze 2 liście laurowe, przykrywamy i pieczemy w piekarniku 0,5 godz.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki cebule, przykrywamy i pieczemy jeszcze około godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę ,żeby mięso się przyrumieniło.
Karkówkę po upieczeniu wyjmujemy z brytfanki i studzimy. Zimną kroimy w cienkie plastry.
Komentarze