Karkówka pieczona z czosnkiem

0 (0 ocen)

Doskonała propozycja na domową wędlinę

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
    4 ząbki czosnku
    Sól
    pieprz
    2 liście laurowe
    Majeranek
    kminek
    2 cebule
    1 cytryna
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy ,osuszamy i posypujemy solą, pieprzem, smarujemy wyciśniętym czosnkiem, następnie posypujemy majerankiem i kminkiem.
    Następnie skrapiamy karkówkę sokiem z cytryny i nacieramy olejem .
    Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia z pokrywką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Karkówkę wkładamy do brytfanki i wlewamy trochę wody. Do naczynia z mięsem dodajemy jeszcze 2 liście laurowe, przykrywamy i pieczemy w piekarniku 0,5 godz.
    Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki cebule, przykrywamy i pieczemy jeszcze około godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę ,żeby mięso się przyrumieniło.
    Karkówkę po upieczeniu wyjmujemy z brytfanki i studzimy. Zimną kroimy w cienkie plastry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować