Karkówka pieczona z warzywami

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Karkówka pieczona z warzywami to propozycja obiadowa dla leniwców nie trzeba smażyć, kombinować, wrzucasz wszystkie składniki do jednego naczynia i robi się samo! Polecam to danie z pieczonymi ziemniakami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki bez kości
    4 średnie marchewki
    2 cebule
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
    1 papryczka chili
    15 dag żółtego sera
    jarzynka do smaku
    pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
    koperek lub natka z dymki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Karkówka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy osuszamy, oprószamy jarzynką z każdej strony, wkładamy 20 minut do lodówki.
  • 2. Marchewkę i cebulę obieramy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rozkładamy połowę pokrojonej cebuli i marchewki, układamy na warzywach plastry mięsa, smarujemy majonezem oprószamy pieprzem do smaku, przykrywamy resztą warzyw oraz posypujemy połową pokrojonej na krążki chili oraz startym żółtym serem.
  • 3. Naczynie przykrywamy folią aluminiową pieczemy około 80 minut w temp 180*c, na kilka minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.Posypać przed podaniem świeżym koperkiem i resztą pokrojonej chili lub szczypiorem z dymki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować