Karkówka pieczona z warzywami to propozycja obiadowa dla leniwców nie trzeba smażyć, kombinować, wrzucasz wszystkie składniki do jednego naczynia i robi się samo! Polecam to danie z pieczonymi ziemniakami.
1 godz. 40 min
Składniki:
5 plastrów karkówki bez kości
4 średnie marchewki
2 cebule
3 łyżki majonezu
1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
1 papryczka chili
15 dag żółtego sera
jarzynka do smaku
pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
koperek lub natka z dymki do posypania
Karkówka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy osuszamy, oprószamy jarzynką z każdej strony, wkładamy 20 minut do lodówki.
2.Marchewkę i cebulę obieramy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rozkładamy połowę pokrojonej cebuli i marchewki, układamy na warzywach plastry mięsa, smarujemy majonezem oprószamy pieprzem do smaku, przykrywamy resztą warzyw oraz posypujemy połową pokrojonej na krążki chili oraz startym żółtym serem.
3.Naczynie przykrywamy folią aluminiową pieczemy około 80 minut w temp 180*c, na kilka minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.Posypać przed podaniem świeżym koperkiem i resztą pokrojonej chili lub szczypiorem z dymki.
Komentarze