Karkówka pieczona ze śliwkami

4.93 (174 ocen)

Wspaniała z sosikiem do obiadu, jak również na zimno na kanapki.

Składniki:

  • 1 cała mniejsza karkówka wieprzowa
    4 -6 ząbków zmiażdżonego czosnku
    garść śliwek wędzonych polskich lub kalifornijskich
    sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra do natarcia
    0,5 litra bulionu z kostki do podlewania
    1 jabłko pokrojone w ósemki
    1 obrana marchew pokrojona w grube plastry
Wystaw ocenę:

4.93 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Karkówka pieczona ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę bez kości umyć, osuszyć w ręczniku papierowym, natrzeć wszystkimi przyprawami, ponacinać w kilku miejscach i naszpikować ćwiartkami śliwek.
    Odłożyć do lodówki na kilka godzin,
    po tym czasie włożyć do brytfanki, obłożyć jabłkiem i marchewką, wstawić do piekarnika i piec ok.1,5 godziny w temperaturze 180 stopni często podlewając bulionem.
    Gotową karkówkę zostawić jeszcze z 10 minut aby mięso "odpoczęło", po czym kroić w plastry ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować