Wspaniała z sosikiem do obiadu, jak również na zimno na kanapki.
Składniki:
1 cała mniejsza karkówka wieprzowa
4 -6 ząbków zmiażdżonego czosnku
garść śliwek wędzonych polskich lub kalifornijskich
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra do natarcia
0,5 litra bulionu z kostki do podlewania
1 jabłko pokrojone w ósemki
1 obrana marchew pokrojona w grube plastry
Karkówka pieczona ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę bez kości umyć, osuszyć w ręczniku papierowym, natrzeć wszystkimi przyprawami, ponacinać w kilku miejscach i naszpikować ćwiartkami śliwek.
Odłożyć do lodówki na kilka godzin,
po tym czasie włożyć do brytfanki, obłożyć jabłkiem i marchewką, wstawić do piekarnika i piec ok.1,5 godziny w temperaturze 180 stopni często podlewając bulionem.
Gotową karkówkę zostawić jeszcze z 10 minut aby mięso "odpoczęło", po czym kroić w plastry ostrym nożem.
Komentarze