Karkówka pieczona na soli

4.49 (199 ocen)

  • 4 godz. 40 min

Przepis ktory od dawna gosci w moim domu, choc ostatnio byl troche zapomniany . Karkowka wychodzi bardzo soczysta . nadaje sie jako mieso na cieplo do obiadu ,jest tez swietna domowa wedlina na zimno.

  • 4 godz. 40 min

Składniki:

  • * okolo 1,3-1,5 kg karkowki
    * 0,5 kg soli gruboziarnistej soli

    Marynata :

    * po okolo 1 lyzeczce papryki slodkiej i ostrej w proszku
    * pieprz swiezo mielony
    * ulubione ziola suszone (np. prowansalskie )
    *lyzeczka musztardy
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Karkówka pieczona na soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skladniki marynaty wymieszac razem.
  • 2. Karkowke umyc i osuszyc . Natrzec marynata i odstawic na okolo 2-3 godziny w chlodne miejsce.
  • karkowka 3. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia . Wysypac na nia sol i ulozyc karkowke . Ewntualnie oczyscic z wiekszosci ziol ,bo ziola sie moga przypalic podczas pieczenia.
  • 4. Pieczemy w nagrzanym do okolo190- 180 st. piekarniku okolo poltorej godziny.

Porady

Mozna dorobic do tej karkowki Jakis ciemny sos i podac z kluskami slaskimi ,ziemniakami makaronem . swietnie sie komponuje z salatka z buraczkow. Mozna rowniez ostudzic i bedzie pyszna wedlina. Moj maz jadl na cieplo z bulka i musztarda .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować