Karkówka po cygańsku z lubczykiem

4.51 (196 ocen)

Rozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej.

Składniki:

  • 600 g karkówki
    Przyprawa do karkówki
    Przyprawa do mięsa
    2 czerwone papryki
    2 cebule
    1 kostka rosołowa
    3 łyżki natki pietruszki (świeżej)
    2 szklanki wody
    0,5 szklanki łagodnego keczupu
    Czosnek granulowany
    Ostra papryka
    Liść lubczyku
    Mąka do obtoczenia
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Karkówka po cygańsku z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy na 1 cm plastry. Doprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso. Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: lubczyk, czosnek, ostrą paprykę. Zalewę przelewamy do garnka na mięso. Dokładamy kostkę rosołową i świeżo posiekana natkę pietruszki. Całość delikatnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy płyn nam wyparuje możemy mięso podlać odrobiną wody. Podajemy z ugotowana kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować