Karmelizowana szalotka

4.5 (149 ocen)

  • 45 min

Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu, cudownie delikatna, naturalnie słodka - zajadałabym się nią często gdyby nie rozsądek. Tak czy siak od czasu do czasu warto sobie zafundować patelenkę takiej wspaniałej cebulki.

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 kg szalotki
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka masła
    duża szczypta brązowego cukru lub 1/3 łyżeczki miodu
    sól, świeżo mielony czarny pieprz
    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karmelizowana szalotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotki obieram i w całości wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam je lekko solą, przykrywam patelnię i smażę cebulki ok. 10 minut, w międzyczasie mieszając. Powinny zmięknąć i lekko się zarumienić. Wtedy dodaję masło i cukier/miód, zmniejszam ogień i duszę dalej pod przykryciem ok. 30 minut (również mieszając). Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem, na talerzu posypuję drobno posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szalotka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować