Karmelizowane owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Desery inspirowane kuchnią śródziemnomorską są tymi, które lubię najbardziej. Ktoś mógłby dodać, że również na Wyspach robi się takie słodkości, ale deser ten jest wariacją pochodzącą z kuchni francuskiej.

  • 50 min

Składniki:

  • Czego użyłem:
    -200 g mąki TYP405 przesiana
    -100 g masła
    -garść cukru trzcinowego
    -garść płatków owsianych
    -kakao
    -łyżka migdałów
    -garść mixu orzechów zgniecionych w moździerzu
    -4 duże jabłka
    -2 duże gruszki
    -mało dojrzały, twardy banan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Karmelizowane owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagniatamy z masłem i połową przygotowanego cukru. Rozdzielamy na pół. Do pierwszej dodajemy kakao i płatki migdałów, do drugiej płatki owsiane i orzechy. Mieszamy i zagniatamy osobno, by utrzymać konsystencję kruszonki.
  • 2. Obrane jabłka i gruszki wrzucamy na cukier, który uprzednio karmelizujemy na patelni. Podsmażamy kilka minut.
  • 3. Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką.
    Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut.
    Podajemy z lodami na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować