Karmelizowane szpecle z kompotem śliwkowym i orzeszkami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makę, orzechy, jaja, sól i 5 dag cukru wyrobić dużą, drewnianą łyżką na gęstą, jednolitą masę.
2.Odłożyć ciasto na 30 min, żeby odpoczęło.
3.Śliwki odcedzić. Sok zagotować/ trochę zostawić na rozmieszanie mąki/ z 2,5 dag cukru i laską cynamonu.
4.Mąkę rozmieszać z sokiem, wlać do gotującego się pozostałego soku, mieszając zagotować.
5.Zdjąć garnek z ognia- dodać śliwki.
6.Opierając deskę do krojenia na garnku rozsmarować nożem ciasto i szybkimi ruchami "zeskrobywać" kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Gotowaćok 3 min.
7.Na paletni rozgrzać masło, do roztopionego dodać 2 łyżki cukru, chwilę skarmelizować, dodać odcieknięte ugotowane szpecle. Smażyć ok 5 min.
8.Szpecle podawać z kompotem śliwkowym, posypać orzeszkami.
Komentarze