Bardzo smaczny, delikatny, śmietankowy deser. Karmel nadaje mu brzoskwiniowego koloru i subtelnego smaku, który dobrze współgra z wanilią. Jak polejemy go sosem czekoladowym to już po prostu poezja:)
Karmelowo-waniliowa panna cotta z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała.
2.Do rondla o grubym dnie wsypujemy 1,5 łyżki cukru. Cały czas mieszając, topimy cukier na brązowy karmel. Wlewamy śmietankę (600g), dodajemy przekrojoną wzdłuż wanilię. Cały czas mieszamy, aby rozpuścił się karmel i doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy łyżeczkę cukru pudru i dodajemy żelatynę, mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Przelewamy śmietankę do niewielkich miseczek i odstawiamy do stężenia (najlepiej na noc).
3.Rozpuszczamy czekoladę na parze, dodajemy stopniowo likier i śmietankę, mieszamy na gładką masę.
4.Wyjmujemy śmietankę z miseczek zanurzając je na chwilę w gorącej wodzie. Polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy kropelkami czekoladowymi i wisienkami.
Komentarze