Karmelowe ciasto na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karmelowe ciasto: Mikserem ubijaj jajka z cukrem przez 5-6 minut do uzyskania puszystej masy (masa powinna się podwoić). Dodaj do ubitej masy gotowane mleko i olej. Ubij ponownie mikserem na mniejszych obrotach. Delikatnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia przesiane przez sito i drewnianą łyżką z dołu do góry wymieszaj. Ciasto wylej do formy o średnicy 26 cm. Piecz w temp. 180 stopni przez 45 minut. Ostudź i przekrój na pół. Nasącz ciasto mieszanką z kawy, cukru i koniaku.
2.Krem: masło pokojowej temp ubij na puszystą masę. Dodawaj w partiach mleko słodzone, cały czas ubijając. Na koniec dodaj przesiane kakao. Wymieszaj i wlej koniak.
3.Orzechowo-czekoladowy placek: śliwki sparz wrzątkiem, orzechy podpraż na patelni i zmiel na maszynce do mięsa. Czekoladę należy roztopić na wodnej bani i połączyć z mieszanką. Wylej masę do formy o średnicy 26 cm wyścielonej pergaminem. Wyrównaj łyżką i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
4.Na pierwszy kawałek ciasta karmelowego wyłóż połowę kremu. Wyłóż czekoladowo-orzechowy placek. Następnie wyłóż resztę kremu i połóż drugi kawałek ciasta. Polej polewą czekoladową (na wodnej bani roztopić czekoladę, dodać mleko i wymieszać). Odstaw ciasto na parę godzin w chłodne miejsce.
Komentarze