Karmelowe ciasto na bogato

0 (0 ocen)

To ciasto mnie nigdy nie zawiodło, zawsze zaskakuję swoich gości bogactwem smaków… orzechów, śliwek, koniaku i czekolady.

Składniki:

  • Karmelowe ciasto:

    400 g słodzonego mleka w puszce (gotowane)
    4 jajka
    190 g mąki
    100 ml oleju
    100 g cukru
    półtora łyżki proszku do pieczenia

    Orzechowo-czekoladowy placek:

    szklanka orzechów włoskich
    szklanka śliwki suszonej (czarne)
    150 g czarnej czekolady


    Krem:

    400 g masła
    250 g mleka słodzonego w puszce
    4 łyżki kakao
    3 łyżki koniaku

    Do nasączenia ciasta:

    200 ml kawy espresso
    5 łyżek cukru
    3 łyżki koniaku

    Polewa:

    100 g czarnej czekolady
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karmelowe ciasto na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmelowe ciasto: Mikserem ubijaj jajka z cukrem przez 5-6 minut do uzyskania puszystej masy (masa powinna się podwoić). Dodaj do ubitej masy gotowane mleko i olej. Ubij ponownie mikserem na mniejszych obrotach. Delikatnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia przesiane przez sito i drewnianą łyżką z dołu do góry wymieszaj. Ciasto wylej do formy o średnicy 26 cm. Piecz w temp. 180 stopni przez 45 minut. Ostudź i przekrój na pół. Nasącz ciasto mieszanką z kawy, cukru i koniaku.
  • 2. Krem: masło pokojowej temp ubij na puszystą masę. Dodawaj w partiach mleko słodzone, cały czas ubijając. Na koniec dodaj przesiane kakao. Wymieszaj i wlej koniak.
  • 3. Orzechowo-czekoladowy placek: śliwki sparz wrzątkiem, orzechy podpraż na patelni i zmiel na maszynce do mięsa. Czekoladę należy roztopić na wodnej bani i połączyć z mieszanką. Wylej masę do formy o średnicy 26 cm wyścielonej pergaminem. Wyrównaj łyżką i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  • 4. Na pierwszy kawałek ciasta karmelowego wyłóż połowę kremu. Wyłóż czekoladowo-orzechowy placek. Następnie wyłóż resztę kremu i połóż drugi kawałek ciasta. Polej polewą czekoladową (na wodnej bani roztopić czekoladę, dodać mleko i wymieszać). Odstaw ciasto na parę godzin w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować