Karmelowe Fale Dunaju

5 (168 ocen)

Pyszne ciasto do kawy :)

Składniki:

  • ciasto:
    1 kostka margaryny
    30 dkg mąki
    20 dkg cukru
    5 jajek
    1 cukier waniliowy
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    masa:
    1 budyń waniliowy+2 szklanki mleka+2 łyżki cukru
    1 kostka masła
    dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej
    5 dkg orzechów włoskich
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    2 łyżki śmietany, ewentualnie mleka

Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Fale dunaju Desery

Karmelowe fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Białka jajek ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Połączyć z rozpuszczoną margaryną. Masę podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kakao. Na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać białe ciasto i na nie rozsmarować ciasto z kakao.
  • Ciasto z brzoskwiniami 2. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto z karmelem 3. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Na cieście rozsmarować masę korówkową (2 łyżki odłożyć) i posypać posiekanymi orzechami.
  • Gotowe ciasto 4. Masło utrzeć na puch i zmiksować z budyniem. Masę wyłożyć na ciasto. Resztę karmelu rozmieszać ze śmietaną i polać wierzch ciasta. Przed podaniem schłodzić. Smacznego :)

Porady

2-3 łyżki karmelu można dodać do masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować