Ciasto Karmelowe Latte Macchiato

4.5 (175 ocen)

Pyszne, słodkie ciasto z likierem amaretto. Idealne na deser do kawki przy spotkaniu z rodziną i przyjaciółmi, serdecznie polecam :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    250 g masła extra
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżki masy krówkowej
    2 szklanki mleka w proszku
    440 g serka waniliowego Danio ( 2x 220g)

    Poncz:
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    120 ml likieru amaretto

    Dodatkowo:
    2 paczki okrągłych biszkoptów
    kakao
    srebrne perełki dekoracyjne Dr Oetkera
    czekoladowe kwiatki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Alkohole

Ciasto karmelowe latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xnxlpa 1. Biszkopt:Białka ubić następnie dodać cukrem i dalej ubijać na puszystą, sztywną masę. Następnie dodać żółtka, olej i wodę cały czas miksować na małych obrotach.
  • image-1mrr775 2. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką.
  • image-2aulquy 3. 3.Masę przełożyć do wysmarowanej oliwą i wyłożonej papierem blaszki ( wymiary 25x36cm). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  • image-1of4o44 4. Biszkopt ostudzić, przekroić na 2 części.
  • 5. Krem karmelowy:
    Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać mleko w proszku, masę krówkową oraz serki waniliowe. Miksować do chwili połączenia się składników, podzielić na 3 równe części.
  • image-0syk40i 6. Poncz:
    Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem około 350ml, ostudzić. Następnie dodać likier amaretto, wymieszać.
  • image-0umhnpe 7. Pierwszy blat biszkoptu włożyć do blaszki. Nasączyć ponczem, posmarować 1/3 masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao i posmarować 2 częścią kremu. Następnie przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć ponczem, posmarować 3 częścią kremu i na wierzchu ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty.
  • image-1md0ycm 8. Posypać kakao, udekorować srebrnymi perełkami oraz czekoladowymi kwiatami. Wstawić do lodówki i schłodzić około 2 godzin.

Porady

Alkohol można dodać dowolny np. czystą wódkę jednak ja polecam amaretto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Amaretto Kakao Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować