Ciasto Karmelowy orzeszek z kremem kokosowym

4.5 (158 ocen)

  • 40 min

Miękkie i wilgotne ciasto w smakowitym połączeniu kokosowo - karmelowo - orzechowym:) Gorąco polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kakaowe:
    5 jajek
    250g margaryny
    300g mąki pszennej
    310g cukru pudru
    1 szklanka mleka
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody

    Masa kokosowa:
    0,5 l mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    15 dag kokosu
    15 dag margaryny

    Dodatkowo:
    1 puszka karmelu
    150 – 200g orzechów włoskich krojonych
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto karmelowy orzeszek z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Cukier puder utrzeć na jasny puszysty krem z margaryną. Po tym czasie dodawać po jednym jajku, gdy masa stanie się jednolita wlewać powoli mleko, w tym momencie można mieć wrażenie, że masa się ścięła, tak ma być. Na konie partiami wsypywać przesiane sypkie składniki, dokładnie utrzeć mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka
  • 2. Masa kokosowa: Odlać 0,5 szkl mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i całym kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną.
  • 3. Przełożenie: Zimne ciasto przekroić na dwie części. Pierwszą część ciasta posmarować kremem kokosowym, przykryć drugą częścią. Wierzch posmarować karmelem i posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować