Karnawałowe ROZETKI

5 (1 ocen)

  • 60 min

pyszne, proste w wykonaniu i bardzo efetkowne

  • 60 min

Składniki:

  • olej rzepakowy
    formy do pieczenia - smażenia ROZETEK
    2 szklanki mleka
    1 duże jajko lub 2 małe
    szczypta soli
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki oleju rzepakowego
    mąka pszenna
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Karnawałowe rozetki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany lub trochę bardziej gęste.
  • nagrzewamy 2. Do głębokiej patelni lub innego naczynia, garnka wlewamy olej i stawiamy formy rozetkowe by się mocno nagrzały.
  • 3. Maczamy rozetki w cieście NA 3/4 FORMY - ale całych nie zanurzamy. Wsadzamy do gorącego oleju, czekamy aż odkleja się od foremki i chwilę smażymy. Osuszamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste, a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki. 2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu i otrząsnąć, jeśli foremka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić. 3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą, ciastka nie będzie dało się zdjąć. 4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło przez to do foremki. 5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki spirytusu, aby ciastka nie wsiąkały tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować