Karp faszerowany eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze skóry karpia oskrobać łuski,szlam,usunąć wnętrznosci. Karpia dokładnie umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę.
2.2 duże cebule pokroić w krążki. Skropić karpia sokiem z cytryny.Karpia obłożyć krążkami cebuli wewnątrz i na zewnątrz. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
3.Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Małą cebulę i natkę pietruszki posiekać. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,dodać pieczarki,cebulę,usmażyć i ostudzić.Do pieczarek z cebulą dodać bułkę tartą,natkę pietruszki,jajko,sól,pieprz i wyrobić masę.
4.Karpia wyjąć z lodówki,usunąć plastry cebuli i włożyć farsz do środka. Spiąć brzegi karpia wykałaczkami i zasznurować na wykałaczkach (tak jak buty) nicią.
5. Wysmarować naczynie żaroodporne olejem,włożyć karpia i posmarować z wierzchu. olejem. Włożyć naczynie z karpiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
6.Resztę masła roztopić,polać karpia i jeszcze piec przez około 10 minut.
7. Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny. Smacznego!
Komentarze