Jest to danie kresowe z okolic Ostroga nad Horyniem. Moja mama zawsze przygotowywała takiegokarpia na Wigilię. W moim domu robię go ja, a ode mnie nauczyły się moje dorosłe już dzieci.
Składniki:
● 1-2 kg karpia.
Bulion:
marchewka
● po kawałku pora, pietruszki i selera
● kilka suszonych grzybów
● przyprawy
● 20 g żelatyny na 1 l bulionu.
Karp faszerowany w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia oczyszczamy z łusek. Obcinamy płetwy. Głowę za skrzelami odcinamy od korpusu. Usuwamy wnętrzności, korpus myjemy. Mięso z ośćmi odkrawamy ostrym nożem, zostawiając skórę – robimy to
ostrożnie, aby jej nie uszkodzić. Z podanych składników gotujemy bulion, wkładamy wyjęte z karpia mięso. Gdy mięso ryby będzie białe, ości wyjmujemy i wyrzucamy. Gdy warzywa zmiękną, bulion odstawiamy.
2.Wyjęte z bulionu mięso, ugotowane grzyby, rozmrożone i odciśnięte filety oraz pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy bułkę tartą i jajko. Wyrabiamy i doprawiamy. Nadziewamy skórę karpia.
3.Do brytfanki wlewamy przecedzony bulion. Rybę wkładamy do rękawa foliowego, wlewa my trochę bulionu i związujemy końce. Gotujemy ok.
20 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 20 minut na średnim ogniu. Karpia wyjmujemy z bulionu i układamy na półmisku. Dekorujemy marchewką i grzybami. Resztę bulionu mieszamy z żelatyną, doprawiamy, przecedzamy i zalewamy rybę. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze