Karp faszerowany w galarecie

4.48 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jest to danie kresowe z okolic Ostroga nad Horyniem. Moja mama zawsze przygotowywała takiegokarpia na Wigilię. W moim domu robię go ja, a ode mnie nauczyły się moje dorosłe już dzieci.

Składniki:

  • ● 1-2 kg karpia.

    Bulion:
    marchewka
    ● po kawałku pora, pietruszki i selera
    ● kilka suszonych grzybów
    ● przyprawy
    ● 20 g żelatyny na 1 l bulionu.

    Farsz: 70
    dag dowolnych mrożonych filetów rybnych
    ● jajko
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● 5 dag ugotowanych suszonych grzybów
    ● cebula
    ● masło
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp faszerowany w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp faszerowany w galarecie 1. Karpia oczyszczamy z łusek. Obcinamy płetwy. Głowę za skrzelami odcinamy od korpusu. Usuwamy wnętrzności, korpus myjemy. Mięso z ośćmi odkrawamy ostrym nożem, zostawiając skórę – robimy to
    ostrożnie, aby jej nie uszkodzić. Z podanych składników gotujemy bulion, wkładamy wyjęte z karpia mięso. Gdy mięso ryby będzie białe, ości wyjmujemy i wyrzucamy. Gdy warzywa zmiękną, bulion odstawiamy.
  • Karp faszerowany w galarecie 2. Wyjęte z bulionu mięso, ugotowane grzyby, rozmrożone i odciśnięte filety oraz pokrojoną i zeszkloną na maśle cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy bułkę tartą i jajko. Wyrabiamy i doprawiamy. Nadziewamy skórę karpia.
  • Karp faszerowany w galarecie 3. Do brytfanki wlewamy przecedzony bulion. Rybę wkładamy do rękawa foliowego, wlewa my trochę bulionu i związujemy końce. Gotujemy ok.
    20 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 20 minut na średnim ogniu. Karpia wyjmujemy z bulionu i układamy na półmisku. Dekorujemy marchewką i grzybami. Resztę bulionu mieszamy z żelatyną, doprawiamy, przecedzamy i zalewamy rybę. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować