Karp po genewsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Karp przyrządzony w winie i warzywach. Kuchnia szwajcarska.

  • 40 min

Składniki:

  • karp o wadze 1,2 kg
    4 łyżki masła
    1 duża marchewka
    1 cebula
    kawałek selera
    1 mały por
    6 szt pomidorków koktajlowych (lub innych ulubionych)
    1 litr białego wina
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    pół łyżeczki posiekanej trybuli
    pół łyżeczki posiekanego tymianku
    pół łyżeczki posiekanego estragonu
    12 ziaren pieprzu
    sól
    2 łyżki mąki

Karp po genewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp po genewsku 1. Oczyszczonego karpia ułożyłem w żaroodpornej formie posmarowanej masłem. Dookoła ułożyłem drobno pokrojone warzywa, zioła i przyprawy. Karpia polałem winem, posoliłem, przykryłem folią aluminiową. Formę umieściłem na środkowym poziomie piekarnika, piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Rybę wyjąłem z piekarnika, przykryłem, aby nie wystygła.
    Sos z pieczenia przecedziłem przez gęste sito, zagotowałem. Dodałem resztę masła wymieszanego z mąką, zagotowałem jeszcze raz, cały czas mieszałem. Polałem karpia sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy