Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dzisiejszy przepis to karp po chińsku w towarzystwie bułeczek na parze do maczania w sosie słodko- kwaśnym, zdecydowane smaki, które powinny przypaść do gustu szczególnie panom.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Karp:
    1/2 szklanka mąki pszennej
    1 karp
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 papryka czerwona bądź zielona
    6 pieczarek dużych
    3 łyżki oliwa z oliwek
    1,5 łyżeczka soli
    olej do smażenia

    Sos słodko kwaśny:
    1/2 szklanka bulionu warzywnego
    3 łyżka cukru kryształu
    2 łyżki octu
    2 łyżka wódki czystej np.Wyborowa
    1 łyżka wody
    3 łyżka passaty pomidorowej
    1/4 łyżeczki chili
    1/4 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Bułeczki na parze:
    1,5 szklanka mąki pszennej
    1,5 szklanka wody
    1,5 łyżeczki drożdży
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru kryształu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Karp słodko kwaśny i bułeczki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karp:
    Rybę oczyścić, wypłukać i osuszyć ściereczką.
  • 2. Pokroić w grube dzwonki i natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.
  • 3. Obtoczyć rybę z mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoto rumiany kolor.
  • 4. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, zeszklić na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć ze szczyptą soli i cukru.
  • 5. Następnie dodać pokrojone w paski paprykę oraz pieczarki.
  • 6. W rondelku przygotować sos z podanych wyżej składników, i dodać go do podsmażonej papryki z pieczarkami.
  • 7. Mieszać podgrzewając aż do zgęstnienia.
  • 8. Rybę wyłożyć na półmisek i polać sosem.
  • 9. Podawać natychmiast z bułeczkami na parze.
  • 10. Bułeczki na parze:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać kilka łyżek ciepłej wody, odstawić w ciepłym miejscu na 20 minut.
  • 11. Wlać rozczyn do 3 szklanek mąki.
  • 12. Dodać sól i stopniowo dodawać wodę mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi.
  • 13. Ciasto wyrabiać podsypując resztą mąki.
  • 14. Pozostawić przykryte ściereczką do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  • 15. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 5 cm, wycinać krążki szklanką i odkładać na deskę do ponownego wyrośnięcia.
  • 16. Na gazie ustawić garnek wypełniony do połowy wodą. Na wierzchu umocować gazę, zagotować wodę.
  • 17. Na gazę kłaść bułeczki i szczelnie przykryć.
  • 18. Gotować na parze około pół godziny.
  • 19. Gaz wyłączyć i ściągnąć przykrycie dopiero po około 4 minutach, w innym wypadku bułeczki mogą opaść.

Porady

Zamiast wykrawać bułeczki szklanką, można przygotować ciasto w całości, następnie rwać je palcami. Zamiast smażyć rybę, można przygotować ją w gęsiarce piekąc w piekarniku w 200 stopniach. Na dno wylać sos, na kratce ułożyć rybę w całości i przykryć ją ciastem drożdżowym. Piec około 40 minut. Ryba się ugotuje a ciasto wyrośnie na parze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

4.76 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sos słodko-kwaśny

To może cię zainteresować