Karp w maśle

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszne, aromatyczne danie, które jako pierwsze znika u mnie ze stołu wigilijnego !

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
    200 g masła (1 kostka)
    2 duże cebule
    przyprawa do ryb
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp w maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia oczyszczamy z łusek, patroszymy, odcinamy głowę i myjemy.
  • 2. Tak przygotowaną rybę solimy dosyć mocno. Połowę pokrojonej w półplasterki cebuli wkładamy do środka karpia, resztą obkładamy rybę na zewnątrz. Karpia zostawiamy w lodówce do dnia następnego.
  • 3. Następnego dnia oczyszczamy karpia z cebuli i nadmiaru soli, kroimy w dzwonki i oprószamy ulubioną przyprawą do ryb.
  • 4. Masło roztapiamy na patelni na bardzo małym ogniu. Smażymy karpia opanierowanego tylko w mące na maśle, na małym ogniu (z każdej strony po około 10-15 minut), zwracając uwagę, by nie przywarł do patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować