Karp z makową panierką w sosie wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet podzielić na 4 porcje, jeżeli przygotowujemy karpia to zamoczyć go na ok. 6–8 godzin w maślance.
2.Z chleba tostowego odciąć skórki, następnie zmiksować go razem z masłem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać mak – całość dobrze wymieszać.
3.Przygotować dwa arkusze papieru do gotowania SAGA, na jednym z nich ułożyć przygotowaną wcześniej masę i przykryć ją drugim arkuszem, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm – odstawić do zamrożenia.
4.Patelnię wyłożyć papierem do gotowania SAGA i obsmażyć na niej rybę. Z zamrożonej panierki wyciąć kawałki wielkości ryby i ułożyć ją na każdej porcji, całość ułożyć na blasze wyłożonej arkuszem papieru do gotowania i wstawić do piekarnika z funkcją grilla rozgrzanego do temperatury 200OC na ok. 3 minuty.
5.Sos: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, następnie dodać do niej wiśnie i po około 2 minutach wlać wino. Po odparowaniu połowy płynu dodać śmietanę. Całość doprawić do smaku.
6.Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. Grzyby namoczyć w wodzie (od 6 do 8 godzin), następnie odcedzić je i pokroić wraz z suszonymi śliwkami oraz cebulą na drobną kostkę i podsmażyć na maśle – dodać do kapusty i wymieszać całość, następnie dodać jajko, mąkę oraz przyprawy i ponownie wymieszać.
7.Patelnię wyłożyć arkuszem papieru do gotowania i usmażyć na niej 4 placki.
8.Na każdym talerzu kładziemy placek z kiszonej kapusty i grzybów, a na górę kawałek ryby z panierką, talerz dekorujemy sosem.
Komentarze