Karp z pieca - rácponty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tak przygotowany karp też zachwyci smakoszy tej ryby.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 karp - 2,5 kg
    1 łyżka słodkiej papryki
    3 kg ziemniaków
    250 g cebuli
    100 g masła
    2 szklanki kwaśnej śmietany

Karp z pieca - rácponty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia umyłem w zimnej wodzie, osuszyłem, posoliłem i natarłem papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinałem ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na plasterki. Cebulę pokroiłem w krążki. Brytfannę nasmarowałem masłem, na dnie ułożyłem ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie położyłem karpia, piekłem godzinę na drugim poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie stopiłem w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewałem karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną ( pół litra ). Pod koniec pieczenia polałem resztą śmietany i posypałem papryką. Podałem od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy