Karpateczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mniam Mniam:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - margaryna125g
    - woda: 1 szk
    - mąka: 1 szk
    - 5 sztuk jaj
    - proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    Masa:
    -budyń śmietankowy 1 szt
    -mleko 0,5 l
    -2łyżki mąki
    -cukier 2 łyżki
    -margaryna 250g

Karpateczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlac do garnka dodac margarynę-zagotowac.Wsypac mąkę i podgrzewac na wolnym ogniu,mieszając.Ciasto wystudzic przełożyc do miski miksowac i dodawac jaja ciagle miksując i dodac proszek do pieczenia.Podzielic masę na dwie częsci.Blachę o wymiarach 25 na 35cm wysmarowac margaryną i posypac mąką.Jedną czesc ciasta rozprowadzic na blaszce.Wstawic do nagrzanego piekarnika 200* piec aż ciasto urośnie i się zarumieni.Ciasto ma miec złoty kolor.Dwugą częśc ciasta tak samo upiec.
    Masa:
    Budyń połączyc z mąką.rozprowadzic w pół szklanki zimnego mleka pozostałe mleko posłodzic i zagotowac.wlac mleko z budyniem i ciagle mieszac do uzyskania gęstej masy.Budyn wystudzic.Zmiksowac dodajac po kawałku miekkie masło.Masę wyłozyc na jeden blat karpatki przykryc drugim.

Porady

Wierzch ciasta posypac cukrem pudrem lub polac czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy