1.Ciasto - do rondelka wlewamy wodę, jak zakipi dodajemy margarynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodajemy mąkę cały czas gotujemy aż ciasto zgęstnieje. Odstawiamy rondel z ognia i czekamy aż ciasto trochę ostygnie. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem na gładką masę, na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
. Ciasto dzielimy na dwie części, dajemy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy bez otwierania piekarnika, jedna forma może stać zanim pierwsza się upiecze.
2.Formę kładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10-15 minut, potem piekarnik skręcamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze około pół godziny.
3.Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem pudrem, w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń.
Jak budyń będzie jeszcze dosyć ciepły to dodajemy margarynę i miksujemy , aby wszystko razem ładnie się połączyło na gładką masę. Przekładamy: ciasto + krem + ciasto
Komentarze