KARPATKA

5 (147 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Czasem chce sie powrócić do smaków dzieciństwa, jakim jest w moim przypadku niewątpliwie karpatka

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka wody

    pól kostki margaryny

    1 szklanka mąki pszennej

    5 jajek

    odrobina soli

    odrobina proszku do pieczenia

    masa:

    2 i 3/4 szklanki mleka

    1 i 1/4 kostki masła

    ¾ szklanki cukru

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    5 łyżek maki pszennej

    4 łyżki maki ziemniaczanej

    2 żółtka
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z margaryną. Kiedy zacznie się gotować odstawić dosypywać mąkę i szybko mieszać. Wstawić na gazówkę,gotować mieszając ok 3 minut. Ciasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po 1 jajku, miksować.Na koniec dać proszek do pieczenia i sól, wymiksować.Ciasto podzielić na dwie części. Rozsmarować na dwie duże blachy,piec na rumiano ok 25 minut.

    Masa: Połowę mleka i cukier zagotować. Drugą połowę mleka wymiksować z żółtkami, makami i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki.Zimne wymiksować z masłem. Na jedne upieczony wystudzony placek wyłożyć masę, docisnąć drugim plackiem. Odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować