1.CIASTO:
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, a następnie dodajemy margarynę i ją rozpuszczamy. Zmniejszamy ogień, wsypujemy całą mąkę i sól i energicznie ucieramy łyżką bądź pałką do ciasta, tak by nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy by przestygło ( od czasu do czasu mieszamy).
2.Do lekko przestudzonej masy wbijamy kolejno po jednym jajku i mieszamy tak by powstała jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie części.
3.W naczyniu przygotowujemy gorącą wodę. Formę 40x24 cm smarujemy masłem. Za pomocą łyżki maczanej w gorącej wodzie wykładamy jedną część ciasta i rozprowadzamy pozostawiając nierówności.
Pieczemy przez około 20 minut lub dostosowując czas pieczenia do piekarnika w temperaturze 200 st. Celcjusza. Następnie wkładamy drugą część ciasta i czynność powtarzamy. Oba ciasta studzimy.
4.Krem:
Mleko gotujemy. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy budynie i dokładnie mieszamy. Do wrzącego mleka najpierw dodajemy cukier, następnie rozprowadzamy budynie tak by nie powstały grudki. Ściągamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
5.Gdy budyń jest już zimy za pomocą miksera rozcieramy margarynę na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie łączymy.
6.Na jedną część ciasta wykładamy budyń i przykrywamy drugą. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem bądź polać polewą czekoladową.
Porady
Gdy w budyniu po ugotowaniu pojawią się grudki, łatwo można się ich pozbyć za pomocą blendera.
Komentarze